Web Analytics Made Easy - Statcounter

پس از مرگ شیخ صلاح الدین رهبر جماعت امام بخاری، پیروان این جماعت سلفی در آسیای مرکزی به گروه‌های مختلفی منشعب شده‌اند. ۱۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۹:۱۵ بین الملل ترکیه و اوراسیا نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، کشورهای آسیای مرکزی تهدید اصلی از سوی گروه های تروریستی را از سمت گروه های افراطی و اتباع این کشورها که به سوریه و عراق و نیز افغانستان رفته اند، احساس می کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اعضای این گروه ها هنوز هم البته در مقیاس بسیار کم تر به نسبت سال های گذشته به دنبال سفر به مناطق درگیری هستند.

در گزارشی که برای شورای امنیت سازمان ملل تهیه شده، آمده است که کارگران مهاجر ازبکستانی و تاجیکستانی که در کره جنوبی، فدراسیون روسیه، ترکیه و سایر کشورهایی که میزبان جوامع بزرگ دیاسپورایی هستند، هدف تبلیغات آنلاین و جذب شدن به گروه های افراطی قرار دارند.

برخی از مردمان کشورهای آسیای مرکزی به دنبال پیوستن به گروه های افراطی متشکل از هم تبارانشان از قبیل کتائب التوحید و الجهاد و جماعت امام بخاری که هم اکنون در منطقه ادلب سوریه تحت فرمان هیئت تحریر شام حضور دارند، هستند.

هیئت تحریر شام در 28 ژانویه 2017 از ادغام چند گروه سلفی و از جمله جبهه فتح شام (جبهه نصرت سابق) به‌وجود آمد. هیئت تحریر شام شاخه القاعده در سوریه به‌شمار می‌آید.

جماعت امام بخاری یک گروه سلفی عمدتاً از اتباع کشور ازبکستان است که در سوریه و افغانستان در همراهی با گروه طالبان می جنگد. این گروه در ابتدا فقط در سوریه حضور داشت. این جماعت در سال 2015 در سوریه همراه با سازمان های جهادی چون جبهه النصره و احرار الشام در قالب جیش الفتح فعالیت می کرد.

از اواخر سال 2016، جماعت امام بخاری در افغانستان شروع به فعالیت کرده و علیه نیروهای امنیتی دولتی افغانستان حملاتی را ترتیب دادند و سپس در شمال این کشور اردوگاه های آموزشی برپا کردند.

این گروه خود را به احترام امام بخاری از علمای قرن نهم که متولد بخارا در ازبکستان امروزی بود، جماعت امام بخاری نامید. شیخ صلاح الدین رهبر جماعت امام بخاری که پیش از این در افغانستان جنگیده بود، پس از آغاز درگیری ها در سوریه از سوی سراج الدین حقانی و طالبان به سوریه اعزام شد. در نهایت رهبر جماعت امام بخاری در تاریخ 30 آوریل 2017 در ادلب سوریه کشته شد و سپس اعضای این گروه با ملا آخوندزاده امیر طالبان بیعت کردند.

اما جماعت امام بخاری پس از مرگ رهبرش یعنی اکمل دژورابائف معروف به شیخ صلاح الدین و چالش های سازمانی متعاقب آن به سه گروه تقسیم شد. بزرگترین گروه از سوی عبیدالله مرادولواوغلی معروف به ابو یوسف از اتباع تاجیکستان رهبری می شود. دو گروه کوچک تر نیز تحت فرمان آلیشر تاژیبائف تبعه قرقیزستان و سلیمانوف از اتباع ازبکستان هستند.

هم اکنون کتائب التوحید و الجهاد دارای 500 عضو است. این گروه در استان های حما، ادلب و لاذقیه در سوریه فعالیت می کند. این گروه مجهزترین، آماده ترین، پر امکانات ترین و ثروتمندترین گروه جهادی ازبک است.

گروه جهاد اسلامی نیز هم اکنون به طور کامل تحت کنترل هیئت تحریر شام قرار دارد. این گروه متشکل از 30 تا 40 نیروی ازبکستانی و تعداد کمی از اتباع ترکیه است. اتباع ازبکستانی که به سوریه وارد می شوند پیش از این در افغانستان حضور داشتند.

در سوریه و عراق در مجموع حدود 1500 جنگجوی تاجیکستانی به گروه های مستقر پیوسته اند که 600 نفر از آن ها هنوز زنده هستند. رهبری تاجیک ها بر عهده گلمراد خلیلوف است. گفته می شود که وی از وزارت جنگ داعش خلع شده و هم اکنون در ادلب ساکن است.

اتباع کشورهای آسیای مرکزی که هم اکنون در سوریه هستند از طریق فعالیت های آنلاین اتباع تاجیک و ازبک را جذب خود می کنند. این فعالیت های تبلیغی باعث جذب نیرو به سوریه، جمع آوری کمک های مالی و هم چنین ایجاد گروه های طرفدار در داخل کشورهای آسیای مرکزی شده است. در سال 2019 و در نتیجه عملیات مشترکی که از سوی سرویس های ویژه کشورهای این منطقه انجام شد، 26 عضو داعش که برخی از آن ها از عراق و سوریه بازگشته بودند، دستگیر شدند.

تا کنون حدود 2 هزار تبعه کشورهای مستقل مشترک المنافع (جمهوری های سابق شوروی) در سوریه بازداشت شده اند. از ابتدای سال 2019 تعداد 524 تبعه قزاقستانی که تقریبا همه آن ها زنان و کودکان هستند به این کشور بازگشته اند. هم چنین در همین بازه زمانی، 156 نفر به ازبکستان و 84 نفر نیز به تاجیکستان برگشته اند.

کشورهای آسیای مرکزی هنوز نگران تهدیدات تروریستی از سوی گروه های مستقر در افغانستان هستند. در شمال افغانستان در استان بدخشان، تعدادی از گروه های وابسته به القاعده شامل اتباع کشورهای آسیای مرکزی فعالیت می کنند.

در این مناطق جماعت امام بخاری 50 عضو، جنبش اسلامی ازبکستان 100 عضو و گروه جهاد اسلامی 50 عضو دارد. جتبش اسلامی ترکستان شرقی حدود 350 جنگجو دارد. جماعت انصارالله به رهبری اصل الدین دولت اف نیز 30 عضو تاجیکستانی دارد.

در مجموع ارزیابی می شود که حدود 100 تبعه تاجیکستان هم اکنون در شمال افغانستان حضور دارند. همه این گروه های مستقر در شمال افغانستان، تحت نظارت طالبان و عمدتا به عنوان مربیان و کارشناسان مواد منفجره فعالیت می کنند. کشورهای آسیای مرکزی مدعی هستند که این گروه ها با همراهی شبکه های مجرمانه سازمان یافته مشغول قاچاق مواد مخدر در مرز افغانستان و تاجیکستان هستند. هم چنین از این مسیرها برای نفوذ جنگجویان به آسیای مرکزی استفاده می کنند.

علاوه بر القاعده داعش نیز در این مناطق حضور دارد. داعش خراسان، گروهی است متشکل از پیکارجویان افغانستانی و پاکستانی که در 26 ژانویه 2015 رسماً توسط داعش ایجاد شد. تمرکز این گروه بر مناطق سنی‌نشین کشور پاکستان، افغانستان و هند است.

داعش خراسان در ابتدای فعالیت خود هیج رهبری را انتخاب نکرده بود و به صورت موقت توسط شورای رهبری به کار خود ادامه می‌داد. با شدت گرفتن وظایف آن توسط حکومت مرکزی مستقر در عراق و شام، انتخاب یک فرد به عنوان رهبر در دستور کار بزرگانش قرار گرفت.

نخستین رهبر داعش خراسان، حافظ سعید خان بود که در تاریخ 26 ژوئیه 2016 کشته شد. پس از وی عبدالحسین لوگوری و عبدالرحمان غالب به رهبری این گروه رسیدند. پس از کشته شدن همه رهبران این گروه سلفی، شورای رهبری تصمیم گرفتند که نام تمامی تصمیم گیران ارشد را مخفی نگاه دارند.

بر اساس گزارش شورای امنیت سازمان ملل، رهبری مرکزی داعش در جلسه ای که در اوایل سال جاری برگزار شده، رهبری این گروه در افغانستان را تغییر داده است. مولوی ضیاء الحق که  به ابو عمر الخراسانی نیز مشهور است، تا ماه آوریل رهبری ولایت خراسان را بر عهده داشت.

سپس مولوی عبدالله معروف به مولوی اسلم فاروقی که پیش از این مسئولیت عملیات در منطقه خیبر پاکستان را عهده دار بود جایگزین مولوی ضیاء الحق شد. تخمین زده می شود که بین 2500 تا 4000 جنگجو عضو ولایت خراسان داعش هستند.

داعش خراسان هم چنین دارای حدود 200 جنگجو از کشورهای آسیای مرکزی است. رهبری این جنگجویان بر عهده سایوالی شافی اف معروف به معاویه و از اتباع تاجیکستان است. وی هم اکنون در استان ننگرهار‎ به عنوان  عضو هیئت رهبری یا شورای داعش خراسان مشغول به فعالیت است. او به دنبال جذب جنگجویان تاجیک و جمع آوری بودجه با استفاده از تبلیغات آنلاین به زبان فارسی تاجیکی است.

گزارش تسنیم|سالگرد حمله داعش به توریست‌های خارجی و معمای امنیت در تاجیکستانروایت زن تاجیک که از چنگال داعش به تاجیکستان بازگشت

انتهای پیام /

R7650/P/S8,1414/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۸۰۹۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پروژه جدید واشنگتن برای ادامه اشغالگری در خاک سوریه / حمایت ویژه از هسته‌های مخفی داعش برای توقف حملات نیروهای مقاومت علیه آمریکایی‌ها + نقشه میدانی و عکس

آمریکایی ها با پشتیبانی گسترده تر از هسته های مخفی و مزدور داعش در تلاش هستند دولت سوریه را زیر فشار قرار دهند تا حملات نیروهای مقاومت علیه مواضع تحت اشغال آنان متوقف شود.

سرویس جهان مشرق - در هفته های اخیر درگیری های پراکنده میان نیروهای ارتش سوریه و عناصر گروهک تروریستی که به صورت مستقیم از سوی ائتلاف غربی، عبری، عربی حمایت می شوند، افزایش یافته و بیشترین تنش ها از استان های حلب، الرقه و دیرالزور گزارش شده است.

براساس اطلاعات به دست آمده، حومه جنوبی شهر الرقه (در جنوب استان الرقه) یکی از مناطقی به شمار می آید که هسته ها و عناصر مخفی داعش تحرکات دارند و حملات غافلگیرانه ای را علیه مواضع نیروهای ارتش و دفاع ملی سوریه در منطقه الرصافه و المنصوره ترتیب دادند.

به گفته منابع میدانی، نیروهای سوری مستقر در منطقه پس از چند ساعت درگیری موفق شدند حملات تروریست ها را در این محور دفع کنند؛ شماری از عناصر تروریستی داعش در جریان درگیری ها کشته و زخمی شدند و تعدادی دیگر هم پس از متحمل شدن خسارت از منطقه متواری شدند.

جنگنده های روسی همزمان با درگیری ها، مواضع تروریست ها را در این محور هدف قرار دادند؛ در جریان دفع حملات عناصر تروریستی داعش در منطقه الرصافه در حومه جنوبی شهر الرقه، ۷ تن از نیروهای ارتش و دفاع ملی سوریه شهید و زخمی شدند.

برای مشاهده اندازه اصلی روی نقشه کلیک کنید

منطقه راهبردی الرصافه در ۴۰ کیلومتری مرکز استان الرقه واقع شده و یکی از دروازه های جنوبی شهر الرقه محسوب می شود و شهر حماه را به شهر الرقه متصل می‌کند و از شمال غرب هم به فرودگاه الطبقه و از محور جنوبی و جنوب شرقی هم به استان های دیرالزور و حمص متصل می شود و حومه این منطقه سرشار از منابع نفتی است.

یک منبع میدانی که تحولات را در سوریه از نزدیک دنبال می کند به چرایی افزایش حملات عناصر مخفی داعش اشاره کرد و گفت: حملات تروریست ها واکنشی به عملیات های نیروهای مقاومت علیه مواضع و پایگاه ارتش ارتش رژیم تروریستی آمریکا در شرق سوریه (مناطق اشغالی در استان دیرالزور) و هم مرز با عراق (منطقه اشغالی التنف) است.

این منبع میدانی افزود: در هفت ماه گذشته نیروهای مقاومت در عراق و سوریه خسارت های سنگینی را به آمریکایی ها در مناطق اشغالی شرق سوریه و نقاط مرزی مشترک با عراق وارد آورده اند و حالا واشنگتن با حمایت بیشتر از تروریست ها در تلاش است میزان آسیب پذیری نیروهای خود را کاهش دهد.

به گفته این منبع میدانی، آمریکایی ها با پشتیبانی گسترده از نیروهای نیابتی خود (تروریست های داعش) قصد دارند به نیروهای مقاومت و دولت سوریه فشار وارد کنند تا عملیات علیه نیروهای آنان در مناطق اشغالی متوقف شود اما تاکنون ناکام مانده و به نتیجه ای نرسیدند.

به گزارش مشرق، عناصر تروریستی که از ابتدای جنگ علیه دولت سوریه از سوی ائتلاف غربی، عبری، عربی حمایت می شدند حالا در قالب هسته های مخفی مزدور در قبال دریافت پول و تجهیزات نظامی بیشتر از آمریکایی ها، حملاتی را علیه مواضع نیروهای سوری و مقاومت انجام می دهند.

دیگر خبرها

  • روسیه: ۲ پایگاه تروریست‌ها را در سوریه منهدم کردیم
  • روسیه ۲ پایگاه تروریست‌ها را در سوریه منهدم کرد
  • رقابت تجاری روسیه با چین در آسیای مرکزی داغ شد
  • داعش در افغانستان به طور جدی سرکوب شده است
  • طالبان: حضور داعش در افغانستان به صفر نزدیک شده است
  • پروژه جدید واشنگتن برای ادامه اشغالگری در خاک سوریه / حمایت ویژه از هسته‌های مخفی داعش برای توقف حملات نیروهای مقاومت علیه آمریکایی‌ها + نقشه میدانی و عکس
  • شهادت ۱۳ نیروی ارتش سوریه در حمله داعش به استان حمص
  • ۱۰ از ۱۸: این بخش از والیبال آسیا در تصرف ایران
  • ۱۸ کرسی آسیای مرکزی به والیبال ایران رسید
  • ۱۸ کرسی آسیای مرکزی به نام والیبال ایران